De keerzijde van Ibiza…

De keerzijde van Ibiza…

20 views
0

Tja, de keerzijde van Ibiza. De schaduwkant van het werken op een eiland als Ibiza? Daar kan ik gruwelijk eerlijk over zijn.

Allereerst je hoeft de radio of de televisie maar aan te zetten en er komt wel iets voorbij over ‘Ibiza’….pfff ik word daar soms knettergek van.

Ibiza is een marketingmachine geworden. Ondanks dat ik me met www.ibizadances.com richt op de markt van Nederlanders en Belgen die vakantie willen vieren op dit eiland, of hier vastgoed willen kopen, hoop zelfs ik dat dat weer een beetje gaat normaliseren. En natuurlijk realiseer ik me dat ook ik een (weliswaar hele kleine maar toch) rol speel in het vermarkten van het eiland. Maar toch hoop ik dat de over the top Ibiza hype weer een beetje overwaait.

Alles, maar dan ook echt alles, is anders hier op dit gekke pirateneiland. Om te beginnen het maken van afspraken. Tijd is hier een ruim begrip, dus geduld is retebelangrijk om hier zakelijk te overleven…En je kent me een beetje dus ik ben best trots op mezelf.

Het leven bestaat uit 2 seizoenen: het toeristenseizoen en het niet-toeristenseizoen. In het toeristenseizoen (mei-september) moet je eigenlijk niet proberen nog iets voor elkaar te krijgen. Iedereen werkt zich dan een slag in de rondte en zit echt niet te wachten op een afspraak met mij of wie dan ook. Planning is alles, dus ruim voor het seizoen moet je je zaken geregeld hebben.

Door de marketingkracht van Ibiza zijn er ook heel veel mensen die iets op of met het eiland willen. Met als gevolg dat er veel mensen zijn die denken dat ik ze daarbij kan helpen en iets van me willen. Een afspraak, tips of het delen van mijn netwerk. Vooral in het seizoen, als mijn agenda ook overloopt.

Twee belangrijke tips hierbij. 1. Bepaal altijd eerst haarscherp wat je zelf precies wil. 2. Als jij iets van iemand wil, al is het een afspraak, denk dan ook na over wat jij voor diegene kan doen. Tenzij diegene voor een filantropische stichting werkt of kan leven van de lucht.

Want hoe rooskleurig het ook allemaal lijkt (over)leven op dit eiland ,en gedurende het hele jaar hier je centjes kunnen verdienen, is kneiterhard ploeteren en knokken.

Het mooie van ondernemen is dat de allerbelangrijkste ondernemersles overal geldt: bepaal zelf wat je wil gaan doen en hoe je dat gaat doen. En neem zelf de eerste stappen door het, misschien eerst op kleine schaal gewoon te gaan doen. En hoewel ik heel veel berichtjes krijg van mensen die een bakkie met me willen doen, omdat ze ‘iets met Ibiza’ willen, daar kan ik dus helemaal niet bij helpen.

Bovendien is het ook een vertekend beeld. Mensen hebben net twee weken in augustus genoten op het eiland en hebben een ideaalbeeld van een strandtent of het runnen van een B&B in hun hoofd. Terwijl de werkelijkheid vaak een stuk lastiger is. Vooral buiten het seizoen, want hoe ga je dan hier dan je centjes verdienen?

En dan de echt lelijke kant van Ibiza, het drugsgebruik.

Tot twee keer toe hebben ik (met mijn gezin in de auto) op een haar na iemand het eeuwige leven bezorgt. Omdat diegene op een onverlichte hoofdweg zat te mediteren, ja midden in de nacht en midden op de weg. Of iemand die ’s nachts ineens uit de berm komt rennen zo voor de auto. Beide keren een gevalletje compleet van de wereld en rete-agressief.

Ibiza kan extreem genereus zijn maar ook tomeloos destructief, dr. Jekyll and mr. Hyde. Ik heb in de loop der jaren geleerd om, als ik hier ben, in balans te blijven. En dat is bizar want ik heb best veel gereisd ,maar nergens anders ter wereld ben ik me daar zo bewust van als hier. Ik begrijp echt wel dat als mensen hier zijn dat zij er alles uit willen halen. Maar dat loopt niet altijd even goed af. De gevolgen zie je in de wintermaanden compleet verdwaasd en broodmager rondlopen. Wat begon als een feestje…

Maar laat je vooral niet ontmoedigen. Ik druk je op het hart; als hier op dit eiland jouw bestemming ligt ga er dan voor. Maar echt voor de volle 100%. Volg je dromen en maak ze waar. Maar wees realistisch en kom niet om snel geld te verdienen, en durf veiligheden (baan, huis, financiele zekerheid, vrienden, familie) los te laten. Wedden dat dit eiland je zal omarmen?

Dus ja, ik leef mijn droom, maar die ziet er in het echt anders uit dan wat veel mensen denken…

Ibiza-tips-vakantie Ibiza-werk-structuur-business IbizaDances- Rianne - eigenaresse

About author

Rianne Toussaint

IbizaDances is een Ibiza lifestyle brand. Ik deel hier alles wat ik ontdek op en over Ibiza. Van verborgen pareltjes, favorieten, bijzondere ontmoetingen, restaurants, bars, de mooiste baaitjes, blogs en nog veel meer. Ik spring overal in zolang het maken heeft met Ibiza en avontuur. Are you ready to jump in with me?

Your email address will not be published. Required fields are marked *