Dit is geen leuk verhaal…maar ook Ibiza

Dit is geen leuk verhaal…maar ook Ibiza

13 views
0

Eerlijk gezegd doe ik er al zeker 1,5 jaar over om dit blogje te schrijven. Het gaat namelijk over Ricardo. En die naam zegt jullie hoogstwaarschijnlijk niets.

Heel lang was hij voor mij ook een man zonder naam. Ik heb hem pas een paar maanden geleden durven vragen hoe hij heet.

Ik heb Ricardo leren kennen op een van de belangrijkste voetgangers oversteek-kruispunten in Ibiza Stad. Precies voor de ingang van de nieuwe Mango, bij de haven. Hoewel de Mango daar toen nog niet zat.

Ik stond aan de overkant, aan de kant van de haven, en hij zag dat ik stond te wachten bij het zebrapad. Hij liep naar ‘zijn stoplicht’ aan de andere kant en drukte op het groen licht knopje voor voetgangers. Sinsdien loop ik hem nooit meer voorbij. Maak altijd even een praatje met hem.

Ricardo komt eigenlijk uit Italië, heeft op een particuliere school gezeten, spreekt 7 talen en heeft bijna de hele wereld gezien. Stoer verhaal zul je denken…

Het enige is dat Ricardo dakloos is, broodmager en de laatste keer op van de zenuwen was. Panisch nerveus, dat is wat het leven op straat met je doet. Zover ik kan inschatten gebruikt Ricardo op dit moment geen drank en drugs. Want hé ik heb geen houten hart maar ik ben ook niet gek. Bovendien gebruikende junks herinneren je niet, en junks geven je ook geen kado. Maar dat later.

Als ik ’s nachts uit de stad rol, een beetje in de olie, en langs hem loop kan ik het niet laten. Ik maak hem even wakker ik geef hem een knuffel en wat geld. En samen gaan we even zitten. Hij houdt mijn hand vast en vertelt. Dat is het, hij wil vertellen en iemand die gewoon even naar hem luistert… Man, man prachtige verhalen over zijn reizen, maar ook dieptriest over het verlies van zijn vrouw.

“Jij loopt me nooit zomaar voorbij’…..Nee dat klopt lieve Ricardo maar ik ben zo wel weer in mijn fijne huis, met een deur die op slot kan, stromend water, een bed en een kussen, en volop plannen voor de volgende dag.

In oktober toen ik hem voor het laatst zag lichtte zijn ogen op, ik heb een kado’tje voor jou! Uit zijn broekzak, een bermuda met daaronder een soort pyamabroek (en ik had het al koud in mijn warme jas) haalde hij een gevlochten rode ‘sleutelhanger’. Pakte mijn hand en gaf het aan me. Inclusief een verhaal over de Dalai Lama en hoe die hem dit pronktstuk zelf had gegeven.

Ibiza-blog-tips

En hier begint het ontnuchterende Hollandse realiteitsdenken van mijn omgeving: “Rianne denk je nu werkelijk dat die man naar Tibet is geweest, daar de Dalai Lama heeft ontmoet en toen die vlechterij daar heeft ontvangen. En jou dat nu kado doet?’.

Mijn antwoord is: JA!

Want JA hij doet mij die vlechterij kado. En of al het andere waarheid is interesseert mij geen moer. Ik vind zijn verhalen namelijk vele malen boeiender dan het gemiddelde verhaal van een zo’n ‘ontzettend succesvolle’ meneer bij Blue Marlin. Als ik daar al kom….

En een ding weet ik 100% zeker, Ricardo heeft weinig tot geen bezit maar heeft wel besloten van al dat schamele mij iets kado te doen.

En het mooie is dat, toen hij het me gaf, hij zei: ‘deze is voor jou want dit gaat je geluk brengen’. Toeval of niet, maar sinds een paar maanden durf ik meer en meer voor geluk te kiezen. En het belangrijkste zichtbare bewijs daarvan is de IbizaDances website. En een nieuw te gek project in Nederland, supertoffe blog & vlog site over ondernemen met een vleugje humor, maar dat terzijde.

In december was ik weer op Ibiza en ik had geld meegenomen om met Ricardo wat warme kleren te gaan kopen. Maar ik heb hem niet kunnen vinden. Ik hoop zo dat ik hem de volgende keer toch weer ga vinden want ik heb hem beloofd een vlog te gaan maken.

Zodat jullie ook weten wie Ricardo is en hem, als je dat wil, gedag kunt zeggen de volgende keer dat je langs hem loopt.

 

About author

Rianne Toussaint

IbizaDances is een Ibiza lifestyle brand. Ik deel hier alles wat ik ontdek op en over Ibiza. Van verborgen pareltjes, favorieten, bijzondere ontmoetingen, restaurants, bars, de mooiste baaitjes, blogs en nog veel meer. Ik spring overal in zolang het maken heeft met Ibiza en avontuur. Are you ready to jump in with me?

Comments
 • Wendy#1

  8 January 2017

  Hoi Rianne,

  Ricardo ken ik zeker wel! De lange magere
  Man met die bijzondere blik in zn ogen!
  Geef m ook wel eens geld je ziet dat het geen “traditionele” zwerver is! Wij waren in
  Oktober op ibiza en toen zag ik hem ook niet…….

  Reply
  • Rianne Toussaint#2

   8 January 2017

   Ja dat is em! Ik hoop zo dat ik hem in maart ofzo toch weer ga vinden. Keep you posted en bedankt voor je reactie Wendy ♡

   Reply
 • Heidie#3

  8 January 2017

  Ik ben een ruime tijd in Ibiza. Ik kom niet veel in de stad maar als ik er ben zal ik rond kijken <3

  Reply
 • Jos#5

  8 January 2017

  Hoi Rianne,

  Vaak liep ik langs hem en had toch wel mijn vooroordeel. Na het lezen van jou stuk zal ik hem de volgende keer wat eten of geld brengen. Heb jou stuk ook gedeeld en krijg mooie reacties te zien..

  Gr, Jos

  Reply
  • Rianne Toussaint#6

   9 January 2017

   Goedemorgen Jos,

   Wat een mooie en eerlijke reactie, bedankt!
   Rianne

   Reply
 • Stephanie#7

  16 January 2017

  Hej Rianne
  Ben helemaal ontroerd door je verhaal, en zo zie je maar weer wie goed doet, goed ontmoet!! Toeval bestaat niet, hij is op jou pad gekomen met een reden..
  Hoop dat je hem weer vind!
  Groetjes Stephanie

  Reply
  • Rianne Toussaint#8

   16 January 2017

   Stephanie wat ontzettend lief om te horen, waardeer jou reactie enorm. Tja het gekke is dat ik denk dat hij mij meer geef dan ik hem. Dit blog is een kleine bijdrage zeg maar 😉

   Reply
 • Willemijn#9

  24 June 2017

  Wat een prachtig en inspirerend verhaal Rianne. Deze man is niet zomaar op jou pad gekomen. Wat een bijzonder mooi mens is Ricardo. En zo zijn er nog vele waar wij dagelijks zo voorbij lopen. Bijzonder en mooi wat jij voor andere betekend, door er alleen maar voor ze te zijn en naar ze te luisteren. Daar kunnen vele nog een voorbeeld aan nemen.Mij heb je in ieder geval geraakt met dit verhaal…

  Reply
  • Rianne Toussaint#10

   25 June 2017

   Willemijn, wat een fijn begin van mijn druilerige zondag. Superbedankt voor jouw reactie, waardeer ik enorm. Tja ik heb lang getwijfeld over het plaatsen van dit blog. Omdat het een beetje voelde als ‘succes over de rug van’…maar het is het best gelezen blog op mijn website dus kennelijk raakt het bij velen een snaar. Ik ben Ricardo dankbaar dat hij op zijn eigen onnavolgbare wijze in mijn leven is gekomen. Nogmaals bedankt en dikke kus, Rianne

   Reply
 • Bianca#11

  3 August 2017

  Ik sprak vandaag met Ricardo. Hij vertelde mij dat hij afgelopen winter tijdelijk werk en onderdak had gevonden. Helaas is hij weer dakloos en zit hij weer op zijn stek voor de Mango. Een lieve en heel charismatische man, die het echt te gek vindt als je even met hem praat. Vorig jaar heb ik hem enkel wat geld gegeven en ben daarna doorgelopen. Door het lezen van deze blog heb ik dit jaar ook even een praatje met hem gemaakt en samen een kop koffie gedronken. Bedankt Rianne voor het schrijven van deze blog.

  Reply
  • Rianne Toussaint#12

   3 August 2017

   Wat goed om te horen dat je Ricardo gesproken hebt Bianca! Echt superbedankt voor je berichtje, ik zal later deze week ook nog een keertje bij hem gaan kijken. Het gevoel hebben ‘onzichtbaar’ te zijn omdat mensen je negeren is het ergste wat er is, lijkt mij. Nogmaals dank en een kilo karmapoints komen jouw kant op! ♥

   Reply
 • Robin#13

  21 August 2017

  Wow, wat een bijzonder en mooi verhaal.
  Het raakt me. Dankjewel voor het delen… mensen zoals jij en Ricardo zijn hoop voor de toekomst ?

  Reply
  • Rianne Toussaint#14

   21 August 2017

   Wat mooi om te horen Robin, tja recht uit het hart en kneitereerlijk. Ieder doet zijn best om bij te dragen om de wereld een klein beetje leuker te maken. Superbedankt Robin!

   Reply
   • Sylvia#15

    16 September 2018

    Hallo Rianne we hebben deze week met Ricardo gesproken koffie gedronken gehuild en geld voor kamer gegeven die hij een week kon huren . Misschien kan hij dinsdag gaan werken bij iemand en vanuit kamer kan hij zich voorbereiden .Hij heeft mijn kaartje met tel nummer .??Sylvia en Toos

    Reply
    • Rianne Toussaint#16

     16 September 2018

     Hey Sylvia, wat goed om te horen dat je even de tijd hebt genomen om een gesprek met hem aan te gaan. Maakt hem altijd een zo blij en geeft hem het gevoel weer even mens te zijn en mee te doen aan de maatschappij. Ik merk dat hij steeds meer met zijn hoofs richting grond kijkt en een nederige houding heeft. Ik sprak hem zaterdagnacht nog even en hij had het over een vrouw die hem uitgenodigd om naar Amsterdam te komen, benieuwd of jij jou daarmee bedoeld heeft.

     Bedankt voor je berichtje Sylvia maar probeer het ook ‘los te laten’ want de enige die Ricardo echt kan helpen is hijzelf.

     Hele dikke knuffel voor jou! Rianne

     Reply
 • Diana#17

  22 August 2017

  Lieve Rianne,
  Wat een schitterend verhaal! Als Ibiza Mango fan, kun je niet om Ricardo heen. Behalve “Olá” heb ik verder geen woord met hem gewisseld. Vanaf nu zal dat zeker veranderen! Komend weekend ben ik er en zal je laten weten hoe het met hem gaat.
  Prachtig dat je dit voor hem hebt gedaan! Mooi mens ?

  Reply
  • Rianne Toussaint#18

   22 August 2017

   Wat een mooie reactie Diana! Gaat je bijblijven dat beloof ik,’you will never regret being kind’. Kus, Rianne

   Reply
 • Monique van Kessel#19

  23 August 2017

  wow Rianne, prachtig verhaal & gebaar…wij kennen Ricardo niet maar zullen zeker naar hem uitkijken de volgende x!
  Dit doet me altijd denken aan de ‘Starfish Story’ (https://youtu.be/Z-aVMdJ3Aok)
  It’a all about the little things
  Thanx voor het delen en natuurlijk wat je voor Ricardo doet!

  Reply
  • Rianne Toussaint#20

   24 August 2017

   Dankjewel voor je lieve reactie Monique en een praatje met Ricardo is al een enorm kado’tje…it’s the little things inderdaad. Kus, Rianne

   Reply
 • Rebecca#21

  27 May 2018

  Hoi daar , Ricardo zit tot vandaag nog steeds voor de mango. De arme man heeft het zwaar hij is erg ziek aanzijn longen en tot overmaat van ramp zijn vandaag toen hij ging plassen bij de mc Donalds al zijn spullen gestolen ! Vermoedelijk door een andere zwerver. Mr Mango kan alle hulp gebruiken . Zelfs zijn papieren zijn gestolen groetjes Rebecca ❤️

  Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *