Inhalig Ibiza…

Inhalig Ibiza…

6 views
0

Ik ben met stomheid geslagen.

Het is een kant van Ibiza waar ik me zorgen over maak. Een kant die ik steeds vaker tegenkom, op plekken waar ik eerder met veel plezier kwam.

Als mensen me vragen wat ik nou eigenlijk doe, roep ik wat vaags als ‘Ibiza troubadour’. Ik hou van het verzamelen en delen van verhalen over het eiland waarvan ik hou: Ibiza.

Verhalen die je hopelijk vaak doen glimlachen, die je doen denken aan al je fijne Ibiza herinneringen en die maken dat jouw lijst van Ibiza-to-do’s te lang wordt voor je vakantie. Sorry not sorry ;-). Maar deze keer wil ik ook een andere, lelijke ‘money-geile kant’ van het eiland met je delen. Eigenlijk schaam ik me als part-time bewoner voor deze smakeloze en inhalige kant van het eiland.

Eerlijkheid en oprechtheid duurt het langst dus ook deze kant zal ik een keer moeten belichten. Vooral omdat ik vandaag weer tegen zo’n prachtig (supertreurig) voorbeeld aanliep:

We, ik, man, kinderen, mijn moeder kortom hele bubs, hadden gereserveerd voor bedjes en lunch bij Deeva in Port D’es Torrent. Misschien goed om te weten dat Deeva onderdeel is van CBBC, dat snap je ’em misschien al. Sinds deze week is het daar policy dat als je bedjes en parasols huurt en daar ook al lekker besteedt aan drankjes etc., dat je dan gestraft wordt. Want daarmee is in het restaurant lunchen voor jou VERBODEN.

Lunchen doe je dan namelijk VERPLICHT op je bedje, terwijl je de salade in je bikinitopje knoeit en je voor een groot deel in de bakkende zon, met je knieen langs je oren, zit te eten.

Terwijl ik zo enorm kan genieten van lange lunches met elkaar. Met elkaar praten, lachen, herinneringen ophalen en nieuwe herinneringen maken. Zittend op een stoel aan een lange tafel, met veel vrienden en familie in de schaduw en zonder geknoei (want aan een tafel eten is nu eenmaal net wat praktischer dan op een zonnebedje).

Lunchen in het restaurant mag alleen als je je weg laat moffelen naar een ongezellig strand een stuk verderop.  2 area’s (strand & restaurant) waar tegelijkertijd gegeten en gedronken wordt leveren natuurlijk dubbel zo veel op. Money makes the world go round…

Lief eiland, wat hou ik van je heerlijke no nonsense plekkies en ondanks dat die er nog genoeg zijn worden ze wel steeds spaarzamer.

Ik mis de live muziek in het café, ik mis de violist op het strand. Vandaag zijn we gevlucht, van het gevoel een wandelende ATM machine te zijn. En heb ik me uitvoerig keer verexcuseert tegenover mijn moeder van 85, waarmee we moesten zeulen omdat lunchen in de knallende zon, op een bedje, voor haar geen optie is. Hoewel zij natuurlijk beweert ‘het is heus niet erg hoor Rianne, kun jij ook niets aan doen, maar het is wel veranderd in de loop der jaren hier hè?

De wereld verandert en Ibiza dus ook. Ik weet alleen niet of ik mee wil veranderen in de versie die Ibiza op sommige plekken van zichzelf maakt. Weet ik trouwens wel… Noem me een old fool, maar hierin wil ik niet mee veranderen.

Wat zijn jouw ervaringen? Ik ben heel benieuwd of jij voelt of vindt dat Ibiza aan het veranderen is of juist helemaal niet.

PS. Ik ben geen azijnpisser en weet dat er nog heeeeel veel heerlijke Ibiza spots te vinden zijn. Maar naïeve, tegen de klippen op alleen maar positieve, Ibiza propaganda zou oneerlijk zijn als ook ik het soms anders voel. Eerlijkheid duurt het langst.

Devaa - Ibiza - strand Ibiza - geld - VIP Devaa - Ibiza - beach

 

 

 

About author

Rianne Toussaint

IbizaDances is een Ibiza lifestyle brand. Ik deel hier alles wat ik ontdek op en over Ibiza. Van verborgen pareltjes, favorieten, bijzondere ontmoetingen, restaurants, bars, de mooiste baaitjes, blogs en nog veel meer. Ik spring overal in zolang het maken heeft met Ibiza en avontuur. Are you ready to jump in with me?

Comments
 • Robert Boekel#1

  7 August 2018

  Hi Rianne,

  Tja een kant die helaas ook bij Ibiza hoort, hoewel hoort…..
  Zelf hebben we een dergelijke ervaring gelukkig nog niet, we weten hier en daar ook wel een beetje wat we links moeten laten liggen, maar het is wel jammer.
  Positief hieraan is natuurlijk wel dat jouw tips van nog meer waarde zijn :), want er zijn gelukkig nog zat plekjes waar je voor normale prijzen van écht Ibiza kunt genieten!

  So keep them coming! 🙂

  Reply
  • Rianne Toussaint#2

   7 August 2018

   Kijk daar hou ik van, always a positivie mind!
   Bedankt Robert en groetjes vanuit Ibiza, Rianne

   Reply
 • Ray#3

  7 August 2018

  Hoi,

  Ook wij zijn liefhebbers van dit fijne eiland en zijn mooie plekjes. Helaas zijn we de afgelopen keer ook steeds meer signalen van het “make money money money” syndroom tegen gekomen. Een Nederlandse dame die daar al 10 jaar woont vertelde ons bijvoorbeeld dat ze tegenwoordig alleen nog maar een huurcontract van een jaar krijgt vanwege een mogelijk beter verhuur aanbod die de verhuurder gedurende een jaar zou kunnen krijgen. Gevalletje money talks lijkt het.
  Zelf hebben we enkele terrassen de rug toegekeerd waar je opeens een minimaal bedrag van 3 cijfers moet neerleggen om er plaats te mogen nemen. Dit omdat ze bang zijn dat mensen er na 2 cocktails en wat eten, waar je overigens ook aardig voor betaald, te lang blijven zitten. Misschien is dit normaal voor bepaalde mensen maar persoonlijk houd ik niet van dit soort verplichtingen.
  Om hier nou geen compleet zeik verhaal van te maken eindig ik positief. Gelukkig waren er nog wel genoeg plekjes waar we wel gewoon, zonder vooraf opgelegde verplichtingen, konden aanschuiven en genieten van waar we op dat moment zin in hadden.
  Kortom altijd verder kijken dan je neus lang is en alles komt goed.

  Reply
  • Rianne Toussaint#4

   7 August 2018

   Oooh wat herken ik dit Ray en wat voel ik me in eerste instantie ook altijd een azijnpisser als ik er iets van vind. Maar eerlijk is eerlijk het is beschamend en vooral niet heel erg klantgericht. Dus ik begrijp je punt! Ik hoop dat Ibiza uiteindelijk weer zal gaan normaliseren, en in de tussentijd blijven we genieten op de authentieke plekkies op het eiland. Bedankt voor je reactie, Rianne

   Reply
 • Gwen mutsaars#5

  7 August 2018

  Hallo Rianne

  Dit specifieke strand was ons favoriete strandje! Maar wel toen de imagine beachbar er nog zat… (2 jaar geleden)
  We zijn dit jaar toch gaan proberen bij het restaurant Deeva. We zagen 5 lege bedden op het strand en zijn daar gewoon op gaan liggen. (Dit kon voorheen bij de vorige eigenaar namelijk ook gewoon!) daarna moet je gewoon betalen bij de man die daarvoor langskomt. We lagen er al ongeveer 45 min. en toen kwam de ‘beddenman’, we hebben netjes betaald voor 5 bedden en genoten van ‘ons’ strandje. Ongeveer een klein uur daarna wilde we wat drinken bestellen bij de ober die op het strand rondliep (van Deeva).
  Deze man vroeg of wij de mensen waren die deze bedden hadden gereserveerd, hoezo? Weten we niks van, we hebben betaald bij die meneer en liggen hier al anderhalf uur. Bleken de bedden gereserveerd te zijn voor andere mensen, maar deze ober en de ‘beddenman’ bleken ook heerlijk naast elkaar heen te werken. We mochten na onze uitleg (dat we betaald hadden) onze drankjes bestellen en blijven liggen. Ongeveer een half uur later komen de mensen die de bedden gereserveerd hadden! Er ontstond een grote discussie over de bedden en die mensen werden superkwaad…! Wij kropen weg achter ons leesboek…. maar wat een organisatie zeg! De sfeer was er ook nog eens echt op achteruit gegaan! De volgende dag zijn we naar de plek gegaan waar de imagine beachbar nu zit (playa de pinet) en hebben het heerlijke ibizagevoel weer teruggevonden;)! Jammer van het mooi strandje port des torrent…..

  Mvg gwen

  Reply
  • Rianne Toussaint#6

   7 August 2018

   Hahaha ik zie het al helemaal voor me ‘wij kropen weg achter ons boek’, tja het is er niet persoonlijker of leuker op geworden. Wij zijn dan ook gevlucht naar Imagine inderdaad 😉 en heerlijk genoten!

   Reply
 • Aline#7

  7 August 2018

  Ja ik herken het helaas ook wel. Daarom mijden wij het eiland in Juli en augustus wat natuurlijk idioot is als je er zelf een huis hebt. Ik vind het in de andere maanden veel relaxter en dan genieten we ook volop vh eiland.
  Ik wil heel graag de volgende dag na de bruiloft van onze dochter lunchen op het strand. Heb Deeva meerdere keren gemaild maar nog steeds geen reactie. Dus heb jij nog een tip om te lunchen met 35 pp?

  Reply
  • Rianne Toussaint#8

   7 August 2018

   Helemaal hetzelfde hier, ik denk dat dit ook het laatste jaar is dat wij hier in augustus waren. Misschien is Boathouse een leuk idee om te gaan eten aan zee?

   Reply
 • Debby Barends#9

  7 August 2018

  Lieve Rianne, ik heb exact hetzelfde gevoel en ook het zelfde meegemaakt op cala bassa ik sta volledig achter jou beleving mbt tot ibiza! Tis zo’n prachtig eiland en ik voel zo die flow kom elke keer weer meer gehealed terug naar Nederland. Ik zoek idd ook de andere pareltjes van ibiza op het noorden bijvoorbeeld met cala st Vicente en daar heerlijk lunchen bij the boat house zulke fijne mensen daar. Jammer dat veel beachclubs doen alsof ze het strand ownen!! Groet Debby

  Reply
  • Rianne Toussaint#10

   7 August 2018

   Ik hou zo van het Noorden en dan vooral tijdens het hoogseizoen, je hebt helemaal gelijk Debby!

   Reply
 • Marcel#11

  7 August 2018

  Het nieuwe Ibiza sinds 2016/17….

  Enerzijds omdat ene Matutes groep en Junior voor een ‘upgrading’ op het eiland aan het zorgen is en overal probeert st.Tropez te spelen op plekken waar het voorheen Tormelinos niveau had, dit al snel gevolgd door de al decennia ‘in het wiel rijdende’ lokale kleindenkers die Matutes goud toe dichten en zelf al sinds de jaren zeventig meeharken. Mede geholpen door een linkse politiek die alles wat herrie maakt en volks is af wil schaffen, omwille van de roep vanuit bepaalde locals die overlast zat zijn.

  Anderzijds omdat volgens de theorie-boekjes ‘Omzet=Prijs x Volume’….

  Door de allesoverheersende Matutes-wens om op de bovenkant van de markt te mikken, lopen absolute bezoekers ‘Aantallen’ naar het eiland terug.
  Een VIP-imago laat het gevestigde publiek naar elders vertrekken; de reactie van veel lokale ondernemers op het eiland is vervolgens om de ‘Prijs’ op te schroeven in de hoop met minder Aantal toch de Omzet te halen.Een eeuwenoud gevestigd principe.

  Ware het niet dat de nieuwe aanwas van ‘laggards’ toeristen en de teruggelopen vroegere trendsetters/volgers niet bereid zijn die prijzen te betalen en zolang ze verblijven op zoek gaan naar betaalbare alternatieven.

  Ergo: met 10 man een huis huren zodat de prijs per persoon laag blijft, sushi van de Eroski halen, zelf koken of een werkeloze reizende kok voor n betaalbare uitspatting thuis te laten komen.
  Verder ‘drinkt men in’ voor het clubben, of doet een betaalbaar pilletje van thuis.

  Een groep die zorgt voor veel negatieve publiciteit daarnaast. Ze kennen de weg naar Social Media en Tripadvisor.

  Vooral de ‘laggards’ uit de Product Life Cycle van het product Ibiza zijn daarnaast erg ontrouw. Ze volgen altijd waar de trendsetters zijn, waar de media (RTL B-vard etc) over berichten. Ze gaan volgen jaar bij de volgende XsaXsa gluren op Mykonos, Rimini of waar Gordon & Lill Kleine hun ballen dan wel Champagne fles nu weer buiten boord laten hangen.

  Misschien goed om op te merken voor hen die toch wel veel mensen om zich heen zien: de gevestigde toerist waren jaar & dag Spanjaarden, Engelsen en Duitsers, in die volgorde.Juist die laten het momenteel duidelijk afweten; in aantallen en met een portemonnee.

  Dit kan niet gecompenseerd door de grote schare Libelle Nederlanders, die ingegeven door eerdere media en vele ‘Hippie Markten’ en feestjes in NL “ook ns even komen kijken”. Ze zijn onvoldoende in Aantal en gespecialiseerd in het ontlopen van Prijs.

  Clubs staan leeg, of worden verkocht: de grootste 2 zijn al of gaan, Matutes gooit Bossa in de war en 2 doelgroepen die je niet moet willen mixen stuiten op elkaar.
  Hotels draaien 20-30% minder, terwijl de luchthaven uitpuilt met laggards die nieuwsgierig zijn en de prijs van een krokettenvlucht schrikt niemand van.

  Lang verhaal kort: Ibiza weet zichzelf momenteel niet, of onvoldoende opnieuw uit te vinden en Prijs blijkt niet het wapen.
  De grensverleggende eerste generatie Ibicenco ondernemers is groots geworden en neemt afscheid, hun kinderen zijn verwend en weinig inventief vernieuwend, met als gevolg dat de Prijs is, maar het Aantal niet.

  Bij dit alles geldt dat een oude les opgaat voor ieder merk: ‘Loyaliteit is een gebrek aan Beter’.
  Doordat Ibiza zichzelf altijd weer uit wist te vinden, of nieuwe doelgroepen aanboorde ging dit lang goed, maar inmiddels is er voor velen Beter en volgend jaar zal dit nog duidelijker worden.

  Ibiza is geen Côte d’Azur door zaken als een low-end Spaanse eetcultuur, geen 5*****personeel, waardeloze hotel afwerkingen, volle wegen, slechte voorzieningen etc.
  Het is als Lio’s: oude wijn in overgeschilderde zakken. Een keer gezien en door.

  Reply
  • Rianne Toussaint#12

   7 August 2018

   Spijker op z’n kop Marcel, ik bid iedere avond mijn weesgegroetjes voor de normalisering van Ibiza.

   Reply
 • Irene#13

  7 August 2018

  Heel herkenbaar, en om het vriendelijke, relaxte en (meest) rustige Ibiza te blijven ervaren kom ik steeds vaker in of richting het noorden uit. Dit jaar weer een restaurant bezocht waar ik altijd graag kwam maar dit keer zo een slechte ervaring!! Echt jammer, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ergens heel stiekem blij ben als dit soort verhalen naar buiten komen. Ik merk in mijn omgeving dat steeds meer mensen door dit soort verhalen (en viral gaande bonnetjes van 52 euro voor 4 cola) er niet over piekeren om naar Ibiza op vakantie te gaan. Daar ben ik dan weer blij om, hoe minder mensen ibiza kiezen als vakantie bestemming, hoe meer kans dat Ibiza weer “normaler” wordt toch? Ik hoop gewoon dat de ibiza hype weer een beetje wegtrekt zodat we weer optimaal van het mooie, magische, relaxte eiland kunnen genieten, en dan niet alleen in het noorden!!

  Reply
  • Rianne Toussaint#14

   7 August 2018

   Ook ik hoop dat de geldwolven zichzelf door dit gedrag opeten. En dat Ibiza weer een beetje het Ibiza wordt waar ik zo van hou. Veranderingen zullen er altijd zijn en het is te hopen dat Ibiza weer een beetje in zichzelf verandert.

   Reply
 • Corinda#15

  7 August 2018

  Begin sept gaan wij voor de tweede keer naar Ibiza nu alleen met dochter en zus?
  2 jaar terug hebben wij ons echt verbaasd over de prijzen die overal werden gevraagd .
  Nu lees ik bijna in elk commentaar dat er echt wel leuke betaalbare beachclubs zijn alleen zie ik geen namen ?.
  Zouden jullie die aan ons willen verklappen om er weer een superleuke betaalbare vakantie van te maken ? groetjes Corinda

  Reply
  • Rianne Toussaint#16

   7 August 2018

   Hey Corinda, ga vooral naar het noorden, kijk op mijn website voor tips en ga op avontuut. Maar volg vooral niet de commerciele schreeuwerige borden maar ga dat zandpad op en ontdek die pareltjes. Veel plezier!

   Reply
 • Layla#17

  8 August 2018

  Heel herkenbaar, komen al jaren op Ibiza. En ja dingen zijn duurder geworden maar het lijkt de laatste jaren steeds erger. “Het geld wordt overal professioneel uit je broek geklopt” zeiden we de laatste x. Enerzijds te begrijpen, Ibiza is hot en mensen betalen het toch wel. Maar hopelijk blijven er mooie ietswat minder inhalige plekken over. For the love of Ibiza! ❤️

  Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *